Julbord i Falun 2023 – Ett lysande val

Söker du julbord i Falun så har du kommit rätt. Vi på Dalasalen har många års erfarenhet av att leverera klassiska smaker och fantastiska shower som gör din kväll magisk hos oss.

Här nedan ser du vad vi erbjuder för koncept till vårt julbord i Falun. En kväll väl värd att boka in omedelbart.

Magiskt Julbord i Falun & Julshow på 2023!

Julbord i Falun 2023
Julbord i Falun 2023

Julbord med klassiska rätter samt show på Dalasalen. Det är en stabil tradition i sig efter alla år.

I år slår vi på stort och välkomnar Mattias ”Biffen” Larsson med vänner som kommer stå för underhållningen, och ni som känner Biffen vet att det kommer bli en musikalisk leverans utöver det vanliga.

Ni som inte känner Biffen får en glad överraskning då han förutom sitt deltagande i det smått legendariska "Pumpbolaget" på 80 & 90-talet gjort sig känd som en underhållare i världsklass!
Han vet hur en slipsten ska dras (läs gitarr ska spelas) och i hans o bandets repertoar finns det musikaliska alster i alla dess genrer, allt från smäktande popballader till röjig rock.

Så ingen ska behöva sitta still och bli lite trött på maten alltså.. :-)

Köksmästare Tobias Bodén kommer som vanligt att leverera en förstklassig kavalkad av klassiska smaker på julbordet. En afton som inte kommer lämna något kvar att önska!

Precis i samma anda som vi gjort oss kända för genom åren.

Datum: 24/11, 1-2/12, 8-9/12, 14-15-16/12.
Övriga Dagar på förfrågan.

Tider: Insläpp 18.30, Julbord 19.00, Dessert 21.00

895kr / person inkl julbord och show.

Boka årets bästa sittning nu på Tel. 023 – 183 82 eller E-post: boka@dalasalen.se

Varmt välkomna till Dalasalen på årets mysigaste kväll!

Julbord i Falun 2023

Julbord i Falun, vad kan man förvänta sig?

Julbordets magi smyger sig in i svenska hjärtan när julen närmar sig. Ett svenskt julbord i Falun är kanske en av våra mest älskade traditioner. Men här är det roliga: det är som om varje hörn av Sverige har sin alldeles egna julbordstwist. Så när du bokar ditt julbord i Falun är det som att sätta på en kulinarisk upptäcksfärd tillbaka till en svunnen tid i Falun!

Vi vet hur man skapar glädje kring julbord i Falun. Här har vi våra egna julbordshemligheter som gör vår julbordsupplevelse unik. Och vi älskar att dela med oss av dessa smaker till våra gäster.

Men grejen är, var du än befinner dig i Sverige, kommer du att upptäcka att julbordet har sina egna, speciella smaker och överraskningar. Och vi svenskar älskar det så mycket att vi tar med oss traditionen världen över. Utomlands firar vi med vårt svenska julbord, ibland kryddat med lokala smaker för att skapa helt nya variationer.

Oavsett var du befinner dig, kommer du att älska den ständiga utvecklingen av julbordet. Och i Falun, precis som överallt annars, är varje tugga en smakfull bit av svensk julglädje. Så boka ditt julbord i Falun i god tid och upplev julmagin!

Julbordets historik

Julbordet har en lång och rik historia i Sverige och är en av landets mest älskade och traditionsbundna matupplevelser. Ursprunget går tillbaka till medeltiden, och traditionen har utvecklats och förändrats genom århundradena.

Historisk bakgrund: Julbord i Falun och övriga Sverige har sina rötter i den katolska kyrkans fasta före jul. Under denna period skulle man avstå från att äta kött och andra lyxvaror. När reformationen infördes i Sverige under 1500-talet och katolska helgondagar avskaffades, försvann fasta som religiös praxis. Istället förvandlades den till en mer allmän förberedelse för julen, och det blev vanligt att servera en stor måltid före julafton. Julbordet som vi känner det idag började ta form under 1800-talet.

Traditionella julbordsrätter: Ett svenskt julbord är känt för sin rikedom och mångfald av rätter. De exakta rätterna kan variera beroende på region och familjetraditioner, men några klassiska inslag inkluderar:

  1. Julskinka: En kryddad och kokt eller ugnstekt skinka, ofta glaserad med senap och brödsmulor.
  2. Köttbullar: Små köttbullar av nöt- eller fläskkött, kryddade med lök och kryddpeppar.
  3. Prinskorv: Små korvar av blandfärs (nötkött och fläsk) som kokas och serveras med senap.
  4. Sill: Inlagd sill i olika smaker, som löksill, vitlökssill och senapssill.
  5. Gravad lax: Lax som har konserverats genom att gravas i en blandning av salt, socker och dill.
  6. Lutfisk: Torkad vitfisk som blötläggs och sedan kokas eller ugnsbakas, ofta serverad med vit sås och ärtor.
  7. Janssons frestelse: En gratäng med potatis, lök, ansjovis och grädde.
  8. Rödbetssallad: En sallad gjord av rödbetor, äpple, lök och majonnäs.
  9. Risgrynsgröt: En krämig risgrynsgröt serverad med kanel och socker, ofta med en mandel i för den som får den får en present.
  10. Pepparkakor: Kryddiga pepparkakor i olika former och storlekar, ofta serverade som en del av dessertbordet.

Julbord i Falun och övriga landet är känt för sin överflöd av mat och smaker och är en tid för familj och vänner att samlas och njuta av traditionella rätter och glädjen i säsongen. Oavsett var i Sverige du befinner dig kommer du att hitta unika regionala variationer och egna familjetraditioner som gör julbordet till en speciell och omtyckt del av den svenska julen.

Välkomna på julbord i Falun, hos oss på Dalasalen!